februari 28, 2022

Hankook Ventus Prime 4: een sterke nieuwe editie van premium comfortbanden

Veilig rijgedrag, hoger kilometerrendement, hoog comfort level, laag afrolgeluid en verminderde rolweerstand zijn de belangrijkste prestatiecriteria als het gaat om premiumbanden voor veeleisende bestuurders. Hankook’s ‘Ventus Prime’-serie, die succesvol is op de markt, heeft altijd aan deze eisen kunnen voldoen en is zo de bestverkochte zomerbandenlijn van het bedrijf in Europa geworden. De nieuwe Ventus Prime 4 staat voor een verder geoptimaliseerde mix van prestaties, veiligheid, comfort en milieu-eigenschappen. Vanaf de marktintroductie omvat het nieuwe zomerbandenprofiel, samen met de SUV-variant, 67 maten van 16 tot 20 inch in profielbreedtes van 195 tot 255 mm, van 40 tot 65 series en de snelheidsindexen H tot Y.

Van Ventus Prime 3 naar Prime 4 – een succesverhaal

Het nieuwe profiel volgt de Ventus Prime 3 op, de tot nu toe best verkochte Hankook-band in Europa (meer dan 20 miljoen stuks sinds 2015), die destijds grensverleggend was ten aanzien van remmen op een nat wegdek, rolweerstand en rijgedrag op een droog wegdek. Dit is in de loop der jaren ook bevestigd door tal van internationale vakmedia in hun onafhankelijke bandentests. De Ventus Prime 3 was in staat om tweemaal (2016, 2018) één van de grootste zomerbandentest in Europa te winnen die door Auto Bild werd uitgevoerd onder meer dan 50 concurrenten. Het premium comfortprofiel van Hankook werd in 2018 ook in de internationale bandentest van de automobielclub ADAC en haar Europese partners als beste beoordeeld. In de prestigieuze markt voor originele uitrustingen wist de band bovendien tal van autofabrikanten te overtuigen van zijn prestaties. Diverse modellen van Audi, Ford, Hyundai, MINI, Opel, Seat, Škoda en VW zijn en worden uitgerust met de Ventus Prime 3.

“Onze ingenieurs zijn erin geslaagd de uitstekende eigenschappen van de Ventus Prime 3 opnieuw verder te verbeteren”, zegt Sanghoon Lee, President van Hankook Tire Europe.  “We kunnen onze klanten nu een nieuwe generatie producten met nog meer veiligheid en comfort aanbieden. Daarom hebben we er alle vertrouwen in dat ons bedrijf met de Ventus Prime 4 een succesvolle opvolger heeft ontwikkeld voor de bestverkochte Hankook-band in Europa.”

De kenmerken van de Ventus Prime 4 op een rij

De “high mileage compound technology” van de Hankook Ventus Prime 4 is bepalend voor de levensduur die ruim een vijfde hoger ligt dan die van zijn voorganger. De innovatieve combinatie van materialen resulteert in een grotere stijfheid van de loopvlakblokken, wat op zijn beurt leidt tot een lagere rolweerstand en minder slijtage. Meer functionele polymeren zorgen voor een sterkere chemische binding met de vulstoffen. Over het algemeen heeft de gemodificeerde mengselmatrix een hoger silicagehalte. Naast de aanzienlijk lagere slijtage resulteert dit ook in een nog meer gecontroleerd rijgedrag, vooral op een nat wegdek. Voor verdere prestatieverbeteringen hebben de ingenieurs van Hankook niet alleen de bandsamenstelling herzien, maar ook het profielontwerp en de contour voor een bijzonder gelijkmatig en vlak contactoppervlak. Enerzijds minimaliseert dit de slijtage, vooral aan de buitenranden van de afzonderlijke profielblokken, anderzijds zorgt het voor aanzienlijk betere remprestaties, vooral op een nat wegdek. Dankzij nieuw ontwikkelde polymeren, een hoger silicagehalte, een nieuw mengproces en het gebruik van natuurlijke oliën blinkt de band ook uit door minder slijtage, wat ook tot uiting komt in een toename van het aantal kilometers.

Klaus Krause, hoofd van het Hankook Europe Technical Center in Hannover: “Ons doel was om met name de slijtage-eigenschappen te verbeteren zonder concessies te doen aan andere criteria. Met de nieuwe generatie, de Ventus Prime 4, zijn we daarin geslaagd. We hebben de duurzaamheid van de band met ongeveer 20 procent verhoogd, terwijl we een nog betere handling, comfort en rolweerstand hebben bereikt.”

Betere handling, ook op droge wegen

Een nog directere respons op droge wegen maakte ook deel uit van de specificaties van de Hankook-ontwikkelaars en was het doel van talrijke testritten in het nieuw gebouwde Hankook-testcentrum Idiada in Spanje. Terwijl de vorige rechthoekige blokranden van de loopvlakblokken de neiging hadden om te rollen bij sterke laterale versnelling, heeft de Ventus Prime 4 afgeronde randen die dit fenomeen voorkomen. Dit zorgt voor de best mogelijke profielondersteuning, zelfs in sportieve bochten. De “Zigzag 3D Trend Technology”, die voor het eerst voor Hankook-zomerbanden wordt gebruikt, verbetert ook het rijgedrag op een droog wegdek, omdat deze de wrijvingskracht van het blok verhoogt in overeenstemming met zijn vervorming.

Geluidsvermindering volgens het principe van de echovrije kamer

De ingenieurs verhoogden het geluidscomfort door talrijke potentiële geluidsbronnen te elimineren. Klaus Krause: “We gebruikten hetzelfde principe dat wordt gebruikt om echovrije kamers te maken: de echovrije kamerwand. Door een bekleding met absorberend materiaal wordt de geluidsreflectie op de binnenwanden van de kamer duidelijk geminimaliseerd. Met de Ventus Prime 4 hebben we de randen van de loopvlakblokken voorzien van een radiale, wigvormige 3D-structuur die precies volgens dit principe werkt en geluidsreflecties tussen de blokken absorbeert.“ Vergelijkende metingen door het Hankook-laboratorium lieten zien dat het afrolgeluid van de Hankook Ventus Prime 4 (afhankelijk van de snelheid) tot wel 2,5 dB(A) kon worden verminderd. Dit komt overeen met een waargenomen volumevermindering van ongeveer 20 procent. Een ander onderdeel van geluidsreductie is het grotere aantal loopvlakblokken. Bij de Ventus Prime 3 vormden 70 blokken de totale omtrek van een band, terwijl een Ventus Prime 4 van dezelfde maat is verdeeld in 80 blokken. Deze “Ronde Optimalisatie” is ook merkbaar in een algeheel comfortabeler rolgedrag.

Leave A Comment